Kuchenne Przygody

Roladki z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Przepis na Roladki z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Przepis na Roladki z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
  • Przygotowanie
    15-20 min
  • Gotowanie
    30 min
  • Porcje
    4
  • Rozmiar porcji
    1-2 roladki

Drób jest jednym z najczęściej wybieranych rodzajów mięsa. Filet z piersi kurczaka jest wystarczający chudy, ale jednocześnie dostarcza odpowiednią ilość białka. Dzięki tej porcji mięsa możesz zadbać o zdrową i pełnowartościową dietę dla całej rodziny. Wyjątkową propozycją są roladki z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Proste w przygotowaniu danie, będzie smakować każdemu. Ponadto roladki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami wyjątkowo sprawdzą się doskonale jako świąteczne danie. Możesz je zaproponować swoim gościom z okazji wielkanocnego obiadu lub w pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia. Przygotowanie tego dania nie zajmie Ci zbyt wiele czasu, a na pewno Twoi goście będą zachwyceni sposobem podania piersi z kurczaka.

Składniki

    Wskazówki

    Roladki z piersi kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, to tylko jedna z licznych propozycji podania tego dania. Dodatki, które zawijasz w każdą porcję, mięsa możesz swobodnie modyfikować. Jeżeli nie przepadasz za suszonymi pomidorami (a szkoda, bo są obłędne), możesz je z powodzeniem zastąpić serem feta, ricotta, czy na przykład oliwkami. Pierś z kurczaka jest rodzajem mięsa, które wdzięcznie poddaje się różnym eksperymentom, dzięki czemu możesz wydobyć dokładnie taki smak, na jakim Ci zależy. Roladki z piersi kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami wyśmienicie będą smakować w towarzystwie frytek, ale i również kaszy pęczak lub ryżu. Jeżeli chcesz zaserwować roladki z kurczaka w wersji wakacyjnej, to doskonale sprawdzi się do nich lekka salsa ze świeżych, aromatycznych pomidorów. Natomiast zimą, postaw na niezastąpioną sałatkę grecką.

    Krok 1

    Filety z piersi kurczaka dokładnie umyj, a następnie osusz. Podziel je na mniejsze porcje, następnie rozbij na niezbyt cienkie kotlety i oprósz solą oraz pieprzem z każdej strony. Odstaw je na ok. 20 minut do lodówki.

    Krok 2

    W tym czasie, gdy filety przechodzą przyprawami, na patelni rozgrzej masło. Na rozgrzaną patelnię wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy tylko poczujesz charakterystyczny aromat, od razu dorzuć do niego szpinak. Jeżeli wrzucasz odmianę z dużymi liśćmi, warto je wcześniej posiekać. W przypadku roladek doskonale sprawdzi się szpinak Baby Leaf, który wyróżnia się mniejszymi liśćmi. Szpinak podsmaż zaledwie przez 2-3 minuty, aby liście się skurczyły, a sok w miarę odparował. W przypadku, gdy masz tylko szpinak mrożony, podsmaż go na patelni tak długo, aż pozbędziesz się nadmiaru wody.

    Krok 3

    Do szpinaku dodaj pokrojony w cienkie słupki pomidory suszone. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj i podsmaż przez kolejne 2 minuty. Następnie odstaw patelnię z palnika i pozostaw do ostudzenia.

    Krok 4

    Porozkładaj na desce do krojenia rozbite porcje piersi z kurczaka. Na środku każdej z nich nałóż farsz ze szpinaku oraz suszonych pomidorów. Następnie zawijaj każdą porcję piesi z kurczaka tak, aby farsz nie wyszedł na zewnątrz. Przygotuj sobie wykałaczki, którymi będziesz spinać roladki. Staraj się jednak nie używać ich zbyt dużo. 1 lub 2 w zupełności powinny wystarczyć.

    Krok 5

    Na patelni rozgrzej olej lub oliwę z oliwek, a następnie podsmaż roladki z kurczaka, tak aby z każdej strony przybrały złocisty odcień. Najlepiej jest zacząć od strony, na której nachodzą na siebie dwie warstwy roladki, dzięki czemu nie będą one się rozpadać. Po podsmażeniu następnie wyłóż wszystkie roladki do naczynia żaroodpornego, zaleje je bulionem i zapiekaj w piekarniku przez ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Na ostatnie kilka minut pieczenia, możesz zdjąć przykrywkę od naczynia żaroodpornego, aby roladki jeszcze ładnie się zarumieniły. Podawaj je z frytkami lub ulubionymi rodzajami kasz.

    Może Ci także zasmakować

    Leave a Review